Wat een ontwikkeling!

Dit jaar is het 20ste jaar dat ik als getraind echografist-huisarts-arts voor sportgeneeskunde werkzaam ben in de eerste lijn. Gestart in 1997 met de echografie ben ik gegaan van een paar honderd naar 3000 echo’s per jaar.

Ooit begonnen met een tweedehandsje waarbij de small parts probe van 5 mHz met twee handen vast gehouden moest worden voor een stil beeld, naar een in de handpalm te liggen probe van 18mhz en ongeveer 8 maal zoveel transducers erin.

En zo verging ook met mijn skills. Van alleen buiken bekijken naar zwangerschappen en gynaecologische echo’s. Daar kwamen de cardiovasculaire, weke delen en de echo’s van spieren, gewrichten en pezen bij.

Van het voorzichtig eens een echogeleide injectie te geven op een moeilijke plaats naar nu het aanbrengen van echogeleide zenuwblokkades bij chronische pijn patiënten. Het verrichten van echogeleide naaldoperaties en het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor hardnekkige problemen waar mensen vaak mee blijven zitten zoals carpaal tunnel syndroom, hielspoor en sportletsels.

Samenwerkingen (zoals bijvoorbeeld met sportfysiotherapeuten) passen zich aan de nieuwe situatie aan en raken steeds meer met elkaar verbonden en doorwrongen: we kunnen niet zonder elkaar. We hebben elkaars expertise en bekwaamheden nodig om de patiënten verder te helpen.

Ook ontstaat er een nieuwe begrip van de ontwikkeling van ziektes en problemen. Oude aannames en theorieën blijken in de praktijk niet te kloppen.

De techniek veranderd, en de geneeskunde moet mee veranderen en oude aannames laten varen en nieuwe, hoe vreemd dan ook, tot zich nemen om haar kwaliteit voor het helpen genezen van ziektes en aandoeningen bij de tijd te houden.

Blij dat ik ben geweest met het oude, verheug ik mij al op het nieuwe wat er komen gaat en ben ik blij dat ik aan het begin van al deze veranderingen mag staan en voortouw mag nemen, samen met mijn collegae sportfysiotherapeuten en artsen.

Ik hoop u in de toekomst via deze blog op de hoogte te houden van de veranderingen die ik/wij gaan doormaken.

Meer informatie?

Heeft u de informatie gelezen en heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie?